fabrica

Basa : Tota la creacion occitana
Licéncia Licence Ouverte
Théâtre écologique : « Graine de poète »

Théâtre écologique : « Graine de poète »

Genre : Conférence gesticulée Jeune Public
Secteur : Littérature Ethnologie / PCI
Aire culturelle : Languedoc
Occitan : Moitié-Moitié
Support : Spectacle vivant
Date : 2020
Créateur : Bruno Paternot
Compagnie Rêves du 22 mars


PRESENTACION 

Nos devem de tornar inventar los imaginaris. Que los enfants sian de las vilas o dels camps, la societat lor propausa tròp sovent d'imatges urbans, masculins que vehiculan d'unas valors d'onor, de ganha, de potença. Tot nòstre trabalh serà de propausar (e non d'impausar) d'imaginaris alternatius  de patz e d'amor. Serà nòstre leitmotiv fins al jorn ont la gentilesa serà pas mai considera coma un defaut dins un entreten d'embaucha. 

Una primièra experimentacion del projècte

Pr'aquò anèm propausar a las escolas de las 32 vilas de la Comunautat de Comunas del Pais d'Usès de participar al dispositiu innovant e disruptiu « Graine de poète ». Lo projècte permetrà a las escòlas dels 5 vilatges seguents : Montaren, Sent Quentin de la Terralha, Garrigas, Sagriès-Sanjac e Vallabrix, d'inscriure totas lors classas se lo desiran, los ligams amb los ensenhaires essent ja establits. 
Aqueles talhièrs son prevists per se desrotlar dins lo quadre de Total Festum. 
Lo partenariat de longa data entre Rêves du 22 mars e la Maison des Littératures de Nimes – Triptyk Théâtre a permés a la companhiá de desvolopar una ret importanta sul territòri de l'Uzège. Parièr, la mesa en plaça de Total Festum, doas annadas consecutivas, a permés a la companhiá d'aver de connexions nombrosas sus Montaren, Sent Quentin la Teralha, Garrigas, Sagriès-Sanjac a mai de Vallabrix. Lo trabalh menat a l'entorn de l'egalitat Femna-Òme e los acamps organizats per Occitània en Scèna, permetèron tanven a Rêves du 22 mars de crear de ligams amb d'estructuras coma la Maison – CDCN o los ATP d'Usès. 

Partissent d'aquel desir de partejar amb los mai joves una reflexion a l'entorn de nòstres imaginaris, de la natura e de la vila, de la femna e de l'òme, etc. e de sos ligams e desirs de collaboracions, Bruno Paternot, portaire de projècte de la Companhiá Rêves du 22 mars, a pensat Graine de poète

FORMAT

• 3 intervenaires
• una classa entre 15 e 35 escolans, del 2e o 3e degrat.
• 4 temps : escota, dich, fach, agit
Cada temps es adaptat en foncion de l'ora de debut, de la pausa meridiana, de la fin dels cors, del temps de recreacion abitual de cada escòla.


PERCORS

1 – Escota
Un comedian ven dire de tèxtes de Marcela Delpastre sus la vegetacion comuna entre lo territòri de l'escòla e lo Lemosin natal de l'autora. Un escambi se fach sus l'escritura, las lengas, la forma artistica, lo projècte.

2- Dich
Un.a pedagòg.a de la companhiá mena un talhièr de teatre o d'escritura, o de lectura a voses nauta per transformar, lo/la espectator.a en practician.a de la lenga. Per parafrasar Valère Novarina, cal metre los còrps, las lengas al trabalh. 
Los escolans sortiràn de la jornada amb una produccion personala : un tèxte escrich, un tèxte sus, un tròç de poèma inscrich dins sa carn. Lo fach de trabalhar suls tèxtes de Marcela Delpastre, poèta-paisana del matrimòni occitan, nos sembla decisiu dins aquela reapropriacion del nòstre eiretatge cultural venent de las femnas, venent dels «provincials», venent de gents de pauc. 


3 – Fach
Una jardinièra-agronoma ven menar de talhièrs de vulgarizacion scientific sus l'orticultura, l'òrt, lo jardinatge... En foncion de la sason, dels tèxtes causits, de las granas o plantas o boturas disponiblas, la persona menarà un talhièr sul real de çò que serà evocat pendent la matinada. 

4 – Agit
Tot lo monde partisson en passajada e va plantar, arrosar, manjar, regardar, dessenhar las plantas que se ve. Aprenèm amassa quals rapòrts sensorials pòdon se crear amb la natura : la vesi, la sentissi, la mangi, la tòqui. Escotam possar las plantas en gropa. 
Lo compte Instagram de la companhiá transmetrà las fòtos de la plantacion e seguirà l'evolucion de las plantas a cada sason. 

Equipa artistica


Portaire de projècte e comedian : Bruno Paternot
Pedagòg e autora : Sarah Fourage
Paisatgista e fotograf : Sandrine Cnuddle


CONTACTE DIFUSION

Companhiá Rêves du 22 Mars 
Bruno Paternot - 06 81 10 44 76 - Portaire de projècte 
David Cherpin - 06 59 46 12 60 / contact@revesdu22mars.eu - administracion


Contactez nous a propos de cette page