mediateca

Bibliotèca : Tèxtes, sons, vidèos, imatges, sites web : tota la documentacion numerica occitana recampada dins la Mediatèca d'Occitanica
Licéncia Licence Ouverte
Le don-don infernal ov sont descrites en langage provençal les miseres, & calamitez d'vne prifon. A Monsievr dv Perier gentil-homme prouençal. Par L. de la Bellaudière, de la maifon & compaignie de Monfeigneur le grand prieur de France. Reueu, corrigé, & augmenté derechef
AuteurBellaud de la Bellaudière, Louis (1533?-1588)
EditeurTholosan, Jean (15..-1627 ; imprimeur-libraire)
Date d'édition1602
SujetLittérature provençale:Poésie provençale--16ème siècle--Ouvrage avant 1800
SourceMusée-Bibliothèque Paul ARBAUD, R 135
Période évoquée15..
Type de documentText
Langueoci
Formatapplication/pdf
DroitsDomaine public
Photographies de Bernard Terlay
RéutilisationCertains droits réservés
Permalienhttps://occitanica.eu/items/show/22005
Création de la notice2020-01-23, Sylvan CHABAUD / Blandine DELHAYE
Accéder à la notice au format


Embed

Copy the code below into your web page

Lo DON-DON infernal de Loís Belaud de la Belaudièra  (edicion de 1602) [Libre]

Loís Belaud de la Belaudièra (1543-1588)

Autor màger del periòd « barròc », Loís Belaud daissèt sa marca sus l’univèrs de las Letras d’Òc a la fin del sègle XVI. Representa, per la Provença del temps (mai tanben, puèi, a travèrs las epòcas) un vertadièr regrèlh e dobrís un espaci de creacion poetica, abeurat a las sòrgas anticas, noirit de petrarquisme, influençat per la Pléiade francesa tot en demorant prigondament original.

Resumit

L’experiéncia carcerala, coma maites poètas (Villon, Marot), es una tematica recurenta de son òbra. Lo poèta, empresonat 19 meses dins una torre de Molins, puèi, a doas represas, dins las jaulas sestianas, quitèt pas de dire, d’escriure e de fugir l’embarrament.
Son escritura es tot autant un testimoniatge, una traversada dels infèrns, una satira de la justícia corrompuda, qu’un cant dels plasers de viure incarnat per la musica d’una lenga. 

Belaud foguèt un poèta reconegut, en provençal. Costejèt François de Malherbe e Louis Galaup de Chasteuil, entre autres, a la cort del governador de Provença. Saupèt accedir, de son vivent (fach rare pels autors occitans d’aquel temps), a una primièra impression, amb son DON-DON Infernal constituit de 91 estanças que descrivon los torments d’un presonièr.

Aquel obratge foguèt reeditat mai d’un còp, notadament en 1588 (l’annada de sa mòrt), en 1595 (al dintre d’una edicion postuma que compila tanben dos recuèlhs de sonets) e mai tard, en 1602.

La bibliotèca del Musèu Paul Arbaud d’Ais possedís l’exemplar unic de l’edicion de 1588 (Ais, Miquèu Goyzot) e un exemplar de l’edicion de 1602 (Ais, Joan Tholosan). Un autre exemplar de 1602 es conservat a la bibliotèca reiala dei Païs-Bas a La Haye.
Mercés al partenariat engatjat amb lo CIRDÒC - Institut occitan de Cultura, una numerizacion d’aqueles libres rares foguèt portada a tèrme. Es aquel trabalh que vos presentam.

La numerizacion del edicion de 1602 estampat a Ais per Jean Tholosan.
Accedir a l’edicion de 1588.

Ne saber + : veire l'exposicion sul Loís Belaud

Veire lo fichièr