mediateca

Bibliotèca : Tèxtes, sons, vidèos, imatges, sites web : tota la documentacion numerica occitana recampada dins la Mediatèca d'Occitanica
Licéncia Licence Ouverte
Jutjament de la Bèla Elena / Beluga de Limós ; CIRDOC pour l'édition numérique
AuteurBeluga de Limós
EditeurCIRDÒC-Mediatèca occitana
Date d'édition1990
Auteur(s) secondaire(s)Centre interrégional de développement de l'occitan (Béziers, Hérault). Éditeur scientifique
Vernet, Florian (1941-....). Correcteur sur épreuves
SujetCarnavals -- Limoux (Aude)
Limoux (Aude) -- Moeurs et coutumes
Beluga de Limós
SourceMediatèca occitana, CIRDOC-Béziers, BI 1
Période évoquée19..
Type de documentText
texte électronique
Langueoci
Formatapplication/pdf
1 vol. (12 p.)
DroitsBeluga de Limós
RéutilisationCreative commons = BY - NC - ND
Permalienhttp://www.occitanica.eu/items/show/20074
Création de la notice2018-11-20 P.A.
Accéder à la notice au format


Embed

Copy the code below into your web page

V_Bl-1_1990-65.JPG
Carnaval de Limós de 1990 : jutjament de la Bèla Elena [Tèxte electronic]
Cada an, aprèp gaireben tres meses de festivitats cada fin de setmana, lo carnaval de Limós s'acaba amb coma apogèu la nuèch de la Blanqueta. Aquel dimenge a mièjanuèch, carnaval, que demorèt totas aquelas setmanas sus la plaça de la Republica, es jutjat.

Aquestes jutjaments permeton de reglar en plaça publica totes los problèmas de la societat limosenca de l'annada passada. Qualques còps, es complicat de comprene e d'explicar las allusions, los noms de vilatges o de personas, per de que fan referéncia a de luòcs, de personatges o d'eveniments locals. Mas aquestes jutjaments permeton tanben de faire un recapitulatiu dels eveniments internacionals e nacionals màgers de l'annada.

Carnaval es invariablament acusat de totes los mals, quin que ne siá lo nivèl, local, nacional o internacional, jutjat colpable e executat.

En 1990 es la Bèla Elena que passa davant lo Tribunal. Los principals tèmas abordats dins son jutjament son l'eleccion de Jean-Paul Dupré al pòste de conse de Limós, l'intervencion policièra que sofriguèt lo president del comitat de carnaval, Vincent Pérez, la secada, la venguda del Primièr Ministre, Michel Rocard, la marrida sason de l'equipa de rugbi, los problèmas que i aguèt al moment de la celebracion del bicentenari de la Revolucion Francesa, l'accident de veitura sus la plaça de la Republica etc.
Mas la Bèla Elena es tanben acusada de causar aqueste grand vent del Nòrd (cèrç) que bufèt pendent longtemps e plan fòrt. En efècte, seriá degut a sas flatuléncias per de que auriá manjat de mongetas.
Veire lo fichièr